W ostatnich latach zielona herbata przeżywa w Polsce niezwykły
wzrost popularności. W czasach PRL była zupełnie nieznana, kupienie
gatunków wysokiej jakości graniczyło wtedy z cudem.
W latach dziewięćdziesiątych zielona herbata pojawiła się w sklepach
i herbaciarniach, jednak konsumenci byli niechętni do jej próbowania,
gdyż przez latach w Polsce królowała wyłącznie czarna herbata i kawa.
Jednak ostatnie dziesięciolecie przyniosło zmianę nawyków konsumentów.
Miały na to wpływ dwie mody - moda na zdrowe odżywianie oraz moda na
Japonię, co można było zauważyć na rynku gastronomicznym - w większości
polskich miast zaczęły pojawiać się jak grzyby po deszczu restauracje
wyspecjalizowane w sushi. Istotny wpływ miała również popularyzacja
internetu, gdyż dzięki temu wiele osób zainteresowało się nieznanymi
wcześniej napojami, nie tylko zieloną herbatą, ale również guaraną, czy
yerba mate.
Podstawową cechą, która odróżnia zieloną herbatę od czarnej jest
sposób fermentacji. W odróżnieniu od innych gatunków, zieloną herbatę
powinniśmy parzyć nie we wrzątku, ale w wodzie o temperaturze około 80
stopni Celcjusza. Po około trzech do pięciu minutach parzenia powinniśmy
oddzielić liście od wywaru (do tego przyda nam się dzbanek do parzenia
lub kubek z dołączonym zaparzaczem). Podstawowym błędem popełnianym
przez początkujących jest zalewanie liści wrzątkiem oraz zbyt długie
parzenie, co skutkuje bardzo gorzkim smakiem herbaty.
Gatunki
zielonej herbaty można generalnie podzielić na chińskie oraz japońskie
(chociaż istnieją również herbaty z Wietnamu, takie jak Cha Tai Nguyen i
Che ngon So). Z gatunków japońskich najbardziej popularna jest Sencha,
Matcha (używana podczas ceremonii picia herbaty), a także Genmaicha, z
dodatkiem prażonego ryżu. Oprócz tego Japończycy piją mieszanki liści
różnych gatunków. Z kolei najpopularniejsze chińskie odmiany zielonej
herbaty to Longjing (tradycja picia tego gatunku sięga 1700 lat, co
czyni ją jedną z najstarszych znanych odmian herbaty), Gunpowder (suche
liście przypominają proch strzelniczy, stąd nazwa) oraz Hou Kui, znana
także pod angielską nazwą monkey tea. To jednak jedynie czubek
góry lodowej, gdyż każda prowincja słynie z własnych gatunków i
poznawanie wszystkich odmin chińskiej herbaty może być prawdziwą
przygodą dla wielbicieli tego napoju.
Powszechnie uważa się, że zielona herbata ma właściwości zdrowotne
oraz pomaga przy odchudzaniu. Istotnie, zawarte w niej przeciwutleniacze
zapobiegają chorobom układu krążenia, a przyspieszenie metabolizmu
pozwala zapobiegać otyłości. Dlatego też dla osób dbających o zdrowie
zielona herbata może być o wiele lepszym wyborem niż kawa, czy inne
napoje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz