uchnia wegetariańska zdobywa w Polsce i na świecie coraz większą
popularność. Badania z lat 90-tych mówią o kilkunastu milionach
wegetarian w samych Stanach Zjednoczonych. Jednak prawdziwą potęgą są
Indie, gdzie liczba ludzi nie jedzących mięsa jest większa niż we
wszystkich pozostałych krajach razem wziętych.
Powody przejścia na dietę wegetariańską
są różne — jedni stawiają na zdrowy tryb życia, inni kierują się etyką,
jeszcze inni po prostu nie lubią mięsa. Jakie by powody nie były, w
dzisiejszych czasach coraz łatwiej wytrwać w wegetarianizmie z uwagi na
coraz większą dostępność przeróżnych produktów żywieniowych pochodzenia
roślinnego.
Również gotowanie staje się coraz prostsze. Istnieją
maszyny które obiorą za nas ziemniaki, zetrą marchew, podgrzeją
wczorajsze kotlety w 2 minuty czy nawet upieką chleb. Na brak pomysłów
na potrawy także nie można narzekać.
Istnieje wiele przepisów wegetariańskich,
które z łatwością można wyszukać w Internecie. Rynek książek
kucharskich, w których znajdują się jedynie przepisy na potrawy
bezmięsne, podobnie jest bogaty. Wiele z tych przepisów opisuje potrawy,
które nigdy nie zawierały mięsa, jednak dużą część stanowią dania
oryginalnie mięsne, lecz dostosowane do diety wegetariańskiej. Trzeba
przyznać, że takie posiłki to duże ułatwienie dla osób bardzo
przyzwyczajonych bardziej tradycyjnej polskiej kuchni, które mimo to
chcą zmienić swój jadłospis.
Innym ważnym powodem popularyzacji
kuchni wegetariańskiej są ceny produktów. W czasie sezonu warzywa są
bardzo tanie, ceny mrożonek utrzymują przyzwoitą cenę przez cały rok.
Koszt paczkowanych roślin strączkowych (fasola, soczewica, groch) również jest niewielki, a z jednego opakowania można przygotować kotlety na kilka dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz