Jednak, aby
ten nasz wysiłek nie poszedł na marne i liczne zbiory nie zniszczyły
się, należy po zebraniu zapewnić owocom i warzywom odpowiednie warunki
ich przechowywania.
Najbardziej
obfitymi w zbiory miesiącami są sierpień i wrzesień. Owoce i warzywa,
które są delikatne i szczególnie mało odporne na pierwsze, nawet
delikatne przymrozki, należy zebrać „zawczasu” i przenieść do miejsca
ich posezonowego przechowywania.
Należy
pamiętać, że przechowujemy tylko i wyłącznie całkowicie zdrowe owoce.
Konieczna jest więc wnikliwa selekcja, przed tym jak przeniesiemy owoce
do chłodnego miejsca. Jeden nadpsuty owoc może zarazić dużą część
naszych zbiorów.
Owoców ani warzyw nie
należy przechowywać w żadnego rodzaju workach czy foliach. Materiał ten
uniemożliwia „oddychanie” i przez gromadzenie wilgoci, sprzyja rozwojowi
pleśni. Najlepiej przechowywać zbiory w specjalnych koszach na owoce,
albo skrzynkach. Mniej trwałe owoce i warzywa możemy przechowywać w
lodówkach. Muszą to być jednak zbiory całkowicie dojrzałe i zdrowe.
Najlepiej wówczas umieścić je na dnie lodówki w specjalnych pojemnikach,
które sprzyjać będą cyrkulacji powietrza.
Jaka temperatura jest właściwa dla poszczególnych rodzajów warzyw i owoców?
Szczypior,
szpinak, groszek, szparagi, sałata i pomidory. Warzywa te przechowujemy
nie dłużej niż trzy dni w temperaturze 12ºC. W nieco niższej
temperaturze, około 10-11ºC przechowujemy warzywa i owoce przez czas nie
dłuższy niż dwa tygodnie. Przede wszystkim brokuły, ogórki i fasolkę
szparagową.
Temperatura
do 10ºC odpowiednia jest do przechowywania dojrzewających jeszcze
pomidorów, a także papryk, dyń, cytryn, jabłek oraz gruszek.
W
chłodniach, w temperaturze od 0.5ºC do 1ºC, przechowujemy najwięcej
rodzajów warzyw i owoców. W takich warunkach ich żywotność zwiększyć
możemy do nawet kilku miesięcy. Do takiego rodzaju przechowywania
najlepiej nadają się dojrzałe jabłka, truskawki, winogrona, śliwki,
wiśnie, a z warzyw – buraki, rzodkiew, marchew, czosnek i cebulę.
Najdłuższą
przydatność do spożycia zapewniamy poprzez mrożenie zbiorów. Mrożone
owoce i warzywa nie tracą w ten sposób swoich cennych właściwości.
Odpowiednie
przechowywanie owoców i warzyw umożliwi nam rozkoszowanie się ich
smakiem nawet w środku zimy, kiedy to nasz organizm najbardziej
potrzebuje witamin, których owoce i warzywa są naturalnym źródłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz