Przepisy na potrawy wegańskie.
Przepisy oczywiście mozna modyfikować wedle własnych upodobań :)
Kotlety z jęczmienia
Składniki :
Kasza jęczmienna - 100 gr
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
10-15 dag orzechów włoskich
1 marchew
1-2 łyżki bułki tartej
mleko sojowe
majeranek , bazylia , oregano
sól , pieprz
2-3 łyżki mleka sojowego
Sposób przygotowania :
Ugotowany
jęczmień zmiksować z podsmażoną cebulą, czosnkiem. Dodać zmielone
orzechy, przetartą marchew,zioła przyprawy, bułkę tartą, mleko sojowe.
Wymieszać wszystko, uformować kotlety. Piec w piekarniku lub smażyć
Kotlety z soi
Składniki:
Paczka kostki sojowej
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
bułka grahama
majeranek , lubczyk
po łyżce mąki ziemniaczanej i razowej
Sposób przygotowania :
Soje
zalać goraca wodą , moczyc 15 minut , odcedzić , przepuścić przez
maszynkę, wraz z cebulą, czosnkiem, bułką grahama namoczoną w gorącej
wodzie. Dodać zioła, sól, mąkę ziemniaczaną i razową, uformować kotlety i
upiec.
Kotletyz czerwonej fasoli.
Składniki :
Puszka czerwonej fasoli
1 cebula
4-5 łyżek płatków owsianych
majeranek
sól , pieprz do smaku
2-3 łyżki wody
Sposób przygotowania :
Fasolę przekręcić przez maszynkę, dodać wodę, płatki owsiane, uduszoną cebulę, majeranek oraz przyprawy. Upiec na złoty kolor.
Kotlety z płatków owsianych.
Składniki:
50 dag płatków owsianych
szklanka gorącej wody
1 cebula
1łyżka oleju
majeranek , bazylia , oregano
Sposób przygotowania:
Cebulę
udusić na oleju, dodać płatki owsiane do wrzącej wody i odstawić na 10
minut. Do płatków dodac uduszona cebulę oraz zioła. Uformować kotlety i
piec na zloty kolor.
Naleśniki sojowe.
Składniki:
1 szklanka soi
1szklanka wody
sok pomidorowy - 1 szklanka
płatki owsiane - 1 szklanka
2 łyżki oleju
koper , pietruszka , bazylia , oregano
sól
Sposó przygotowania:
Zmiksować
soję namoczoną na noc , wodę , sok owocowy i płatki owsiane .
Dodajemy 2 łyżki oleju , zioła i sól, smażyć na patelni.
Ziemniaki duszone z jarzynami.
Składniki:
1 marchew
1 pietruszka
1 seler
2 papryki
kilka brokułów
pól puszki kukurydzy
2 ziemniaki
kilka pieczarek
zioła prowansalskie , sól
mleko sojowe
Sposób przygotowania :
Warzywa,
pieczarki, ziemniaki pokroić drobno. Warzywa i pieczarki dusić, potem
dodać ziemniaki, doprowadzić do miękkości. Zrobić zasmażkę, połączyć z
potrawą, dodać zioła , sól i mleko sojowe, zagotować.
Naleśniki z brokułami.
Składniki :
Farsz:
Brokuły
1 cebula
2-3 zabki czosnku
2 łyżki kminku
bazylia , oregano
Sposób przygotowania :
Usmażyć naleśniki.
Farsz
: Gotować brokuły 5 minut. Podsmażyć cebulę, dodać czosnek, kminek ,
zioła, smażyć 5 minut, dodać brokuły, smażyć 2 minuty, doprawić. Podawać
np . z sosem pieczarkowym.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz