środa, 25 stycznia 2012

Potrawy wegetariańskie

Przepisy na potrawy wegańskie. Przepisy oczywiście mozna modyfikować wedle własnych upodobań :)

Kotlety z jęczmienia



Składniki :

Kasza jęczmienna - 100 gr
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
10-15 dag orzechów włoskich
1 marchew
1-2 łyżki bułki tartej


mleko sojowe
majeranek , bazylia , oregano
sól , pieprz
2-3 łyżki mleka sojowego

Sposób przygotowania :

Ugotowany jęczmień zmiksować z podsmażoną cebulą, czosnkiem. Dodać zmielone orzechy, przetartą marchew,zioła przyprawy, bułkę tartą, mleko sojowe. Wymieszać wszystko, uformować kotlety. Piec w piekarniku lub smażyć

Kotlety z soi


Składniki:

Paczka kostki sojowej
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
bułka grahama
majeranek , lubczyk
po łyżce mąki ziemniaczanej i razowej

Sposób przygotowania :


Soje zalać goraca wodą , moczyc 15 minut , odcedzić , przepuścić przez maszynkę, wraz z cebulą, czosnkiem, bułką grahama namoczoną w gorącej wodzie. Dodać zioła, sól, mąkę ziemniaczaną i razową, uformować kotlety i upiec.

Kotletyz czerwonej fasoli.

Składniki :
Puszka czerwonej fasoli
1 cebula
4-5 łyżek płatków owsianych
majeranek
sól , pieprz do smaku
2-3 łyżki wody

Sposób przygotowania :

Fasolę przekręcić przez maszynkę, dodać wodę, płatki owsiane, uduszoną cebulę, majeranek oraz przyprawy. Upiec na złoty kolor.

Kotlety z płatków owsianych.

Składniki:


50 dag płatków owsianych
szklanka gorącej wody
1 cebula
1łyżka oleju
majeranek , bazylia , oregano

Sposób przygotowania:
Cebulę udusić na oleju, dodać płatki owsiane do wrzącej wody i odstawić na 10 minut. Do płatków dodac uduszona cebulę oraz zioła. Uformować kotlety i piec na zloty kolor.





Naleśniki sojowe.

Składniki:


1 szklanka soi
1szklanka wody
sok pomidorowy - 1 szklanka
płatki owsiane - 1 szklanka
2 łyżki oleju
koper , pietruszka , bazylia , oregano
sól


Sposó przygotowania:

Zmiksować soję namoczoną na noc , wodę , sok owocowy i płatki owsiane . Dodajemy 2 łyżki oleju , zioła i sól, smażyć na patelni.

Ziemniaki duszone z jarzynami.

Składniki:


1 marchew
1 pietruszka
1 seler
2 papryki
kilka brokułów
pól puszki kukurydzy
2 ziemniaki
kilka pieczarek
zioła prowansalskie , sól
mleko sojowe

Sposób przygotowania :


Warzywa, pieczarki, ziemniaki pokroić drobno. Warzywa i pieczarki dusić, potem dodać ziemniaki, doprowadzić do miękkości. Zrobić zasmażkę, połączyć z potrawą, dodać zioła , sól i mleko sojowe, zagotować.

Naleśniki z brokułami.

Składniki :


Farsz:
Brokuły
1 cebula
2-3 zabki czosnku
2 łyżki kminku
bazylia , oregano

Sposób przygotowania :

Usmażyć naleśniki.

Farsz : Gotować brokuły 5 minut. Podsmażyć cebulę, dodać czosnek, kminek , zioła, smażyć 5 minut, dodać brokuły, smażyć 2 minuty, doprawić. Podawać np . z sosem pieczarkowym.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz