niedziela, 29 stycznia 2012

„Miodownik”

                                                    „Miodownik”


Składniki:   
•    40 dag mąki (3 szkl)
•    15 dag cukru
•    10 dag miodu
•    15 dag margaryny
•    2 całe jajka
•    1 łyżeczka sody
•    1 cukier waniliowy

Przygotowanie:
Mąkę i margarynę, cukier i sodę posiekać nożem, dodać miód, jajka, cukier waniliowy to wszystko dobrze zagnieść na stolnicy posypując  mąką.
Zagniecione ciasto wstawić do lodówki na 1 godz. Zrobić 2 placki i piec 15-20 min.

„Masa”
Składniki: 
  
•    ½ szkl.mleka
•    1 szkl.cukru
•    1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
To wszystko razem zagotować,gdy się zagotuje dodać 3 lub 4 łyżki grysiku to razem zagotować póżnij ostudzić.
Rozetrzeć 1 kost.margaryny, do roztartej margaryny dodawać po grysiku i ucierać.
Na koniec dodać trochę soku z cytryny lub aromatu 2 cytryny do smaku.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz